Firmware

Komentářů: 2 Zobrazení: 45323

Tato stránka je věnovaná firmwarům vydaným pro FrSky komponenty. Nejdůležitější jsou firmwary vysílacích modulů a přijímačů.



Flešování je velmi důležitý úkon a jeho nesprávné provedení může vést ke zbytečným komplikacím. Důrazně proto doporučujeme pečlivě prostudovat informace a videa uvedená na této stránce. S jejich pomocí se případným obtížím můžete zdárně vyhnout.  


Důležité upozornění

  • Flešování provádíte na vlastní nebezpečí!
  • Pokud si v nějakém kroku nejste jisti, neriskujte a kontaktujte nás.
  • V případě zájmu Vám flešování provedeme přímo v RCStudiu.



Co je to firmware? 

Co je to Firmware? 
Firmware je software, který slouží k řízení „nějakého“ vestavěného systému. Zjednodušeně řečeno jde o malý „prográmek“ zpravidla zaměřený na plnění jednoho konkrétního úkolu. V našem případě se jedná o prográmek, který vysílacímu a přijímacímu modulu říká, jak komunikovat. Obsahuje data typu: nastavení výkonu a chování vysílaní, komunikační protokol, algoritmy opravy chyb a další potřebné procesy k zajištění bezproblémové komunikace. V podstatě lze říci, že učí obě strany mluvit stejným jazykem. Pokud se tedy změní jedna strana, musí se přeučit i strana druhá. Proto se mění firmware na obou stranách. 
Firmware však zajišťuje pouze přenos dat a je zodpovědný za jejich doručení na druhou stranu. Nad ním stojí v našem případě operační systém OpenTX, který uživateli nabízí prostor pro nastavení modelů. OpenTX neví, a je mu to vlastně i jedno, jaký firmware je ve vysílacím modulu. Předává mu pouze povely a čte telemetrii, ale už nekontroluje a neovlivňuje, co a jak se vysílá. Z toho plyne, že pro OpenTX není vůbec důležité jakou verzi firmawaru ve vysílacím modulu máme. OpenTX nám pouze pomáhá od verze 2.1 a vyšší s aktualizací firmwaru.   
  
 
 

Základní pravidla flešování

  • Přijímače a čidla nesnesou více jak 10 V.

Tato situace může nastat u Taranisu-E nebo u Taranisu s 3S baterií, protože je vývod z externí šachty s baterií spojen. Pokud je napětí vyšší než 10 V je potřeba zajistit vybití baterie na bezpečnou úroveň pod 10 V.

  • Ujistěte se, že máte vše správně zapojeno, obzvláště polaritu napájení.
  • Zkontrolujte káblík pro flešování, zda je v pořádku a nemůže dojít k rozpojení.
  • Flešování může trvat delší dobu, proto je lépe počkat o něco déle než káblík odpojit příliš brzy.
  • Dejte pozor na použití správného firmwaru (název souboru) pro správnou komponentu.



Co a jak se flešuje


Flešujeme-li komunikační protokol jako EU nebo EU LBT, flešuje se pouze vysílač a přijímač. Senzorů se tento proces nijak netýká. Firmware senzorů provádíme pouze v případě potřeby nějaké úpravy na konkrétním senzoru. 

Firmware pro Taranis, Taranis Plus a Taranis-E je označen jako XJT, protože integrovaný vysílací modul je jen přepracovaným externím XJT modulem. 

Flešování lze provádět dvěma způsoby, a to přes vysílač s OpenTX 2.1 a vyšší nebo pomocí káblíků do USB. Obě varianty postupu jsou zdokumentovány níže. 




Firmware EU LBT 

Od roku 2016 jsou všechna nová rádia distribuovaná do EU vybavena novou verzí FW s režimem LBT. Tím opět získáte EU certifikaci režimu LR12 a přijímače L9R nebude třeba aktualizovat.

Doporučujeme Vám aktualizovat všechna stávající zařízení v EU na verzi s režimem LBT.



LBT režim není kompatibilní s žádným předešlým EU FW ani s neEU. Proto je třeba aktualizovat jak vysílací modul, tak přijímač.

 

Compatibilita s LBT

X8R LBT

X6R LBT

X4R LBT

X4RSB LBT

L9R

XJT s LBT

X9DP s LBT

X9E s LBT

 

Compatibility s EU

RX s LBT

RX s EU

RX neEU

TX s LBT

X

X

TX s EU

X

X

TX s NeEU

X

X



LBT EU firmware - srovnání




Porovnání v náhledu waterfall pěkně ukazuje průběh vysílání v čase. 

Vsechna měření byla provedena se stejným nastavením.

Světový FW 

D16
D16



EU firmware 2015

D16
D16



LBT firmware + přídavek :)

D16
D16
D8
D8
LR12
LR12




FW včetně všech komponent potřebných pro aktualizaci

Balíček nástrojů potřebných k aktualizaci
https://rcstudio.cz/Nastroje.zip

 

Firmwary samotných komponent najdete na stránkach FrSky v sekci download. 



Jak fleshovat

Pomocí OpenTX 2.1 (starší verze OpenTX tuto funkci nemají)

Fleshování komponent pomocí vysílače

 

 

Pomocí FrUSB-3

Co je potřeba:


Připravili jsme pro Vás video, jak takovou aktualizaci provádět. Výhodou je, že se nejedná o jednosměrnou operaci, ale například interní XJT modul v Taranisu lze aktualizovat na nový firmware a zase zpět. Toto platí i pro přijímače.




 

 

 



Redundancy Bus



Aktualizace Redundancy Busu (RB) se řídí stejnými pravidly jako u přijímačů a senzorů tzn., že je nutné dodržet bezpečné napětí do 10 V a použít stejný aktualizační káblík, který jsme si vyrobili ve videu. Nicméně S.Port port u RB nemá vstup pro napájení a tak musíme z káblíku na straně RB vytáhnout střední pin s + a zapojit jej do jednoho z kanálů pro serva, např. CH16. Pak už postupujeme jako ve videu. Aktuální FW je již zařazen v našem balíčku firmwarů výše.   



     




Jak to začalo

Od 1. 1. 2015 vstoupila v platnost nová norma (ČSN ETSI EN 300 328 V1.8.1 Elektromagnetická kompatibilita a rádiové spektrum (ERM) - Širokopásmové přenosové systémy - Zařízení pro přenos dat pracující v pásmu ISM 2,4 GHz a používající techniky širokopásmové modulace - Harmonizovaná EN pokrývající základní požadavky článku 3.2 Směrnice R&TTE) upravující chování rádiových zařízení v pásmu 2,4 GHz, která kromě způsobu měření upravuje i chování zařízení při tzv. Channel Shiftingu (přeskakování kanálů), na němž systém ACCST od FrSky funguje. 

Podle Českého telekomunikačního úřadu norma platí jen pro nově certifikované zařízení a nijak neomezuje prodej a užívaní stávajících zařízení. 
Společnost FrSky na uvedenou změnu zareagovala a všechna nově dodávaná zařízení do EU již vybavuje novým firmwarem, který je s uvedenou normou v souladu. Takové výrobky jsou na obalu označeny nálepkou 2015 a v našem internetovém obchodě jsme je pro přehlednost opatřili v produktovém popisu červeným textem: „Verze pro EU".

Díky změnám v normě však není možné zachovat kompatibilitu mezi dosavadním a novým firmwarem a pro zachování kompatibility je třeba podniknout následující kroky:

  •           U všech stávajících zařízení aktualizovat firmware jak ve vysílači, tak v přijímačích. Tím se Vaše sestava stane kompatibilní s komponenty prodávanými v budoucnu. 

nebo

  •           Každý nový přijímač přehrát starším firmwarem tak, aby se stal kompatibilní s Vaším systémem.

Změna se týká zařízení:

  •          Taranis (interní modul XJT)
  •          Taranis Plus (interní modul XJT)
  •          Modul XJT
  •          Příjímače X8R, X6R, X4R, X4R-SB



Změna neovlivňuje: 

  •          Moduly DHT, DJT, DFT
  •          Přijímače řady D (D8RII-Plus, D8R-XP, VD5M, atp.)


Taranis a Taranis Plus aktualizovaný na firmware EU leden a duben (označení _eu_ i _eu_D16) je možné nadále užívat v režimu D8 pro přijímače řady D (D8RII-Plus, D8R-XP, VD5M, atp.) a LR12.

Lze tedy říci, že změna se týká jen režimu D16.  

Related by Tags

Zobrazení 1 - 2 z 2 položek

Zanechte svůj komentář